Jelenlegi hely

Bukovinai házi kenyér

Varga Erzsébet, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület népművészeti csoportjának vezetője
A bukovinai székelyek egy csoportja a bukovinai Andrásfalváról 1883-ban települt a jelenlegi lakóhelyére, az Al-dunai Hertelendyfalvára. A szerb többségben élő székely magyar közösség mai napig őrzi, hagyományként ápolja az ünnepekhez kapcsolódó szokásainak egy részét, a gazdag mintakinccsel, eredeti kivitelezéssel és színvilággal készült varrottasait. A táplálkozási szokásokban az ételek, sütemények, italok elkészítésében megtaláljuk az elődeik által átmentett hagyományos magyar ízeket, recepteket.
Bukovinai házi kenyér
A bukovinai házi kenyér egyszerűen elkészíthető, finom és hosszú ideig fogyasztható. Az állaga napokon át puha marad, és kitűnő ízét megtartja. Különösen finom házi zsírral, hagymával és pirospaprikával.
Hozzávalók: 
  • 2 kg liszt
  • 5 evőkanál kovász, amely liszttel kevert friss élesztőből készül, és akár száz évig is eláll
  • 50 g élesztő, amelyet vízzel és cukorral felfuttatunk
  • 2 evőkanál só, melyet 5 dl vízben feloldunk
Elkészítés ideje: 
4 óra
Elkészítés menete: 

A hozzávalókat összegyúrjuk és 2 órát kelni hagyjuk. Újból összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük, majd megfelelő nagyságokra daraboljuk, és még 15 percig pihenni hagyjuk. A bemelgített kemencébe falapáttal betesszük a kenyereket, és 40-45 percig sütjük. Az első 20 perc eltelte után a kemenceajtót kinyithatjuk és megigazíthatjuk a kenyereket. Miután  kivesszük a kész kenyeret, még forrón hideg vizzel lemossuk.