Jelenlegi hely

Zakuszka

Miklós Tünde
Aki már járt Erdély meseszép vidékein, biztosan kóstolta a híres zöldségkrémet, a zakuszkát. Ott minden családban hagyománya van ennek az ételnek, és bizony ahány ház, annyi szokás, egy biztos, rosszat még nem ettem belőle.
Zakuszka
Számtalan ízben létezik, babos, padlizsánnal készített, vagy akár gombás változatban is megkóstolhatjuk, és ha egyszer megkóstoltuk, újra-újra meg enni akarunk belőle. Bár Erdélyben hagyományosan fa tüzelésű kályhán készítik elő a hozzávalókat és beleteszik a pótolhatatlan és helyettesíthetetlen erdélyi lelkületet is, azért azok is tudnak igazán finom zakuszkát készíteni, akik Erdélyországtól távol élik mindennapjaikat. Íme egy autentikus babos zakuszka recept, Zetelakáról.
Hozzávalók: 

1 kg vöröshagyma
3 kg paradicsompaprika (gogos)
1 kg zöldpaprika
1 l paradicsomlé
1 l olaj
2 kg főtt bab

Elkészítés ideje: 
3 óra
Elkészítés menete: 

A hagymát ledaráljuk, és 2,5 dl olajon megdinszteljük. A paradicsompaprikát és a zöldpaprikát szintén ledaráljuk, majd 5 dl olajon átdinszteljük. Amikor ezekkel készen vagyunk, összevegyítjük a fentieket. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezünk. A megfőtt babot is ledarálhatjuk, vagy egészben is hozzáadhatjuk a már elkészült zöldségkeverékhez. Ezt követően adjunk hozzá 6 db babérlevelet, és forraljuk össze a masszát. Amikor jól rotyog, öntsünk hozzá 1 l paradicsomlevet. Amikor az olaj kezd különválni a zakuszka tetején, és az íze megfelelő, akkor még melegen keverjünk bele 15 gramm befőzési szalicilt vagy egyéb, ennek megfelelő tartósítószert.  

A zakuszkát még forrón üvegekbe rakjuk, és egy evőkanál forró olajat öntünk a tetejére. Ezt követően az üveget bezárjuk, és az üvegeket pokróccal betakarjuk (száraz dunsztba tesszük). Általában akkor van kész, amikor az üvegben feljön az olaj a zakuszka tetejére.