Jelenlegi hely
Zakuszka
1 kg vöröshagyma
3 kg paradicsompaprika (gogos)
1 kg zöldpaprika
1 l paradicsomlé
1 l olaj
2 kg főtt bab
A hagymát ledaráljuk, és 2,5 dl olajon megdinszteljük. A paradicsompaprikát és a zöldpaprikát szintén ledaráljuk, majd 5 dl olajon átdinszteljük. Amikor ezekkel készen vagyunk, összevegyítjük a fentieket. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezünk. A megfőtt babot is ledarálhatjuk, vagy egészben is hozzáadhatjuk a már elkészült zöldségkeverékhez. Ezt követően adjunk hozzá 6 db babérlevelet, és forraljuk össze a masszát. Amikor jól rotyog, öntsünk hozzá 1 l paradicsomlevet. Amikor az olaj kezd különválni a zakuszka tetején, és az íze megfelelő, akkor még melegen keverjünk bele 15 gramm befőzési szalicilt vagy egyéb, ennek megfelelő tartósítószert.
A zakuszkát még forrón üvegekbe rakjuk, és egy evőkanál forró olajat öntünk a tetejére. Ezt követően az üveget bezárjuk, és az üvegeket pokróccal betakarjuk (száraz dunsztba tesszük). Általában akkor van kész, amikor az üvegben feljön az olaj a zakuszka tetejére.