Jelenlegi hely

Csevapcsicsa-utánzat kölesből, túróval

Kalánka Judit
A receptet a Torontálvásárhelyen 2016. október 22-én megrendezett ,,Kukorica, a rónák gyöngye,, elnevezésű kiállításon a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Gál Veronika gyűjtötte. Adatközlő: Kalánka Judit, a torontálvásárhelyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ tagja, kézi és gépi hímzéssel készít varrottasokat
Csevapcsicsa-utánzat kölesből, túróval
A klasszikus szerb étel, a csevapcsicsa fűszerezett, kevert darált húsból készült, faszénparázson sült hosszúkás húsétel, amely az egész Balkánon elterjedt. A Judit által készített változat hús helyett kölessel készült, csevapcsicsa-utánzatnak, vegetáriánus változatnak mondható, amelyik nem is grillezve, hanem kevés olajban zsemlemorzsába forgatva sült. A különlegessége, a finom íze a fűszerezésnek is köszönhető.
Hozzávalók: 
  • 1 pohár köleskása
  •  1 liter víz
  • 2-3 tojás
  • 2-3 kanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg túró
  • fűszerek: só, bors, ízlés szerint használhatunk fokhagymát, hagymát, petrzselyem-, zellerzöldet

 

Elkészítés ideje: 
50 perc
Elkészítés menete: 

Egy liter vízben megfőzünk 1 pohár köleskását, amely 10-15 perc alatt elkészül, majd kihűlni hagyjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 2 evőkanál felforrósított olajon üvegesre sütjük. A kihűlt köleshez hozzáadjuk a hagymát, belekeverjük a tojásokat és az apróra vágott zöldfűszereket. Végül megsózzuk és megborsozzuk. A masszából 2,5-3 cm vastag, 8-10 cm nagyságú téglalapokat nyújtunk, a közepébe túrót helyezünk és kolbászkákat formázunk, zsemlemozsába forgatjuk, majd felforrósított olajon aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat!