Jelenlegi hely

Dödölle

Kremerenski Erzsébet
A receptet Bódi Viktória PSP-ösztöndíjas gyűjtötte, közlője: Kremerenski Erzsébet, 77 éves, kórógyi születésű néni.
Dödölle
Kedvelt paraszti étel a Dél-Dunántúlon. Régen a falusi porták mindennapi eledele volt. Fogyasztották frissen szaggatva, csak tejföllel, és a maradékot – amikor már „fájásos” lett a dödölle – másnap pirították meg. Önmagában is bőséges, laktató étel, de kiváló köretnek is, főként vadpörkölt mellé.
Hozzávalók: 

krumpli
liszt

olaj
vöröshagyma
tejföl

Elkészítés ideje: 
1 óra
Elkészítés menete: 

Piros krumplit válasszunk, olyat ami jól szétfő. Főzhetjük három-négy szem krumpliból is egy emberre, vagy több kilóból rendezvényre, a lisztet érzésből tesszük majd hozzá. Egy nagyobb fazékba felteszem főzni a vékony szeletekre, darabokra vágott krumplit, annyi vizet öntök rá, amennyi jól ellepi, sózom. Sokáig főzzük, amíg jól átpuhul, és még a tűzön a forró vízben krumplinyomóval vagy villával alaposan széttörjük a krumpliszeleteket (hogy sűrű egyveleget kapjunk). Még mindig a lassú tűzön hagyjuk a fazekat, és fakanállal kevergetve annyi lisztet szórunk bele, amennyit felvesz (így szokták mondani). Vagyis jó sűrű, ragacsos kell, hogy legyen, nehéz keverni, megáll benne a fakanál, és elválik az edény oldalától. Ekkor kapcsoljuk le a tüzet. Nagy tepsit készítünk, az aljára olajat csorgatunk, és egy bögrébe szintén olajat töltünk. Két kanállal szaggatjuk a dödöllét, mindig olajba mártjuk őket, hogy elváljanak a falatok. Az egészet a tepsibe szaggatjuk. Így, ahogy van, forró sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük, amíg ropogós kéreg nem alakul ki. Vagy nem ragadó, teflonserpenyőben forgatva mindig annyit pirítunk meg, amennyit fogyasztunk. Tálaláskor sült hagymával öntözzük meg, és bőségesen adunk mellé tejfölt.