Jelenlegi hely
Túrós prója
Lőcsei Márta
A receptet a Torontálvásárhelyen 2016. október 22-én megrendezett ,,Kukorica, a rónák gyöngye,, elnevezésű kiállításon a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Gál Veronika gyűjtötte. Adatközlő: Lőcsei Márta, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportjának tagja már közel húsz éve és nyolc éve oktat táncot a hertelendyfalvi gyerek tánccsoportnak
Túrós prója
A prója szerb nemzeti étel. Fogyasztható önálló fogásként vagy reggelire, vacsorára. Könnyen, gyorsan elkészíthető, talán ennek is köszönheti a népszerűségét. A prója változataiban az alábbi különösen finom és egészséges. Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 7 kanál kukoricaliszt
- 7 kanál kukoricadara
- 7 kanál búzaliszt
- 1 csésze olaj
- 1 csésze ásványvíz
- 3 csésze tej
- ½ pohár tejföl
- 1 sütőpor
- 1 kanál só
- túró ízlés szerint, kb. 20-30 dkg ajánlott
- szezám-, tök-, len-, napraforgómag
Elkészítés ideje:
40 percElkészítés menete:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjét felverjük. A habba belekeverjük a tojássárgát. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszteket, darát és a sót. Hozzáadjuk a vizet, tejet, tejfölt, olajat és alaposan összekeverjük . Akkor jó az alaptésztánk, ha a palacsintatésztánál sűrűbb. Legutoljára a villával áttört túrót adjuk a keverékhez. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére szórjuk az előzően összekevert magokat. Addig sütjük, amíg a teteje szép, aranybarna nem lesz.