Jelenlegi hely

Újházy tyúkhúsleves

Fodor Mária, a bécsi Ilona Stüberl vezetője
A Bécs szívében található Ilona Stüberl éttermet Somlai Mihály és felesége, Ilona alapította 1957-ben; vezetését – Somlai Mihály nevelt lányaként – 1987-ben vettem át. Van nyári és téli étlapunk: nyáron kínálunk például tojásos nokedlit salátával, töltött paprikát, télen debreceni tokányt, mákos tésztát, gesztenyepürét. A külföldi vendégek jellemzően bécsi szeletet rendelnek – amit mi mindig jókorára kiklopfolt borjúszeletből, friss olajban sütünk –, de gyakran választanak ők is bablevest vagy pörköltet. Vannak napi specialitásaink is, halászlét például csak pénteken lehet nálunk fogyasztani, mert ezeket az ételeket az adott napokra készítjük frissen. Novemberben két héten át tartanak a Libanapok, advent idején pedig a teraszunkon mi is kínálunk puncskülönlegességeket.
Újházy tyúkhúsleves
A magyar mellett kilenc idegen nyelven is elérhető étlapunkról természetesen az Újházy tyúkhúsleves sem hiányozhat. Mi így készítjük:
Hozzávalók: 
  • 1,20 kg tyúk
  • 20 dkg vegyes zöldség
  • 4 dkg zeller
  • fél csomó petrezselyemzöld
  • vöröshagyma
  • bors
  • gomba
  • finommetélt
Elkészítés ideje: 
2,5 óra
Elkészítés menete: 

A megtisztított, jól megmosott tyúkot hideg vízbe tesszük főni. Amikor felforr, a habját leszedjük, majd megsózzuk és belerakjuk a zöldséget. Fűszerezzük sóval, borssal, egész fej hagymával. Lassan, egyenletesen főzzük. A gombaszeleteket és a zöldborsót hozzáadjuk a vegyes zöldséghez, amit a kész levesből kiszedtünk, majd a finommetéltre vágunk, és tálalásig egy külön levesestálban tároljuk. Amikor a tyúk megpuhult, vegyük ki a levesből, s ha már leülepedett, szűrjük át finomszűrön. Tálalás: a levesestálba beletesszük a feldarabolt tyúkot, a finommetéltet, a leveszöldséget és az egészet felöntjük forró levessel. A tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk. Jó étvágyat!