Jelenlegi hely

Fokhagyma-leves

Suhajda Zsuzsanna
Azért írtam le édesanyám néhány receptjét, hogy kedvet csináljak másoknak ahhoz, hogy megosszák mindannyiunkkal receptjeiket és a hozzá kapcsolódó élményeiket. Családom anyai ágon erdélyi, így az ízek, amelyeket gyerekkoromban annyira szerettem, mind oda kötnek. Ezek közül mutatok be négyet.
Fokhagyma-leves
Milyen a jó leves? Nagybátyámat idézve, aki Bözödön és Marosvásárhelyen élt: mindegy, csak savanyú legyen, és adjanak hozzá kenyeret!
Hozzávalók: 
  • ½ kg csontos hús (csirke csontos része, vagy csontos sertéshús)
  • egy fej fokhagyma
  • hús alaplé (vagy 2 húsleveskocka)
  • bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojássárgája
  • fél pohár tejföl
  • ecet
Elkészítés ideje: 
1 óra
Elkészítés menete: 

A húst kevés olajon lepirítom, hozzáadom a gerezdjeire szedett, megtisztított, áttört fokhagymát, és vigyázok, hogy ez utóbbi oda ne kapjon. Hogy kis színe legyen a levesnek, leveszem a fazekat a tűzről, és a hús-fokhagyma egyvelegre rászórok egy kis pirospaprikát. Ahogy teszem vissza a tűzhelyre, már öntöm is hozzá az alaplevet, hogy meg ne égjen a paprika. (Ha nincs alaplé, egy-két húsleveskocka is megteszi!) Miután felforrt, leszedem a habot, és puhára főzöm a húst. Lisztből, tojássárgájából és tejfölből habarást készítek, és óvatosan besűrítem a levest. A nagybátyán ecet nélkül nem ette volna meg, pedig anélkül is jó.