Jelenlegi hely

Töltött káposzta

Suhajda Zsuzsanna
Azért írtam le édesanyám néhány receptjét, hogy kedvet csináljak másoknak ahhoz, hogy megosszák mindannyiunkkal receptjeiket és a hozzá kapcsolódó élményeiket. Családom anyai ágon erdélyi, így az ízek, amelyeket gyerekkoromban annyira szerettem, mind oda kötnek. Ezek közül mutatok be négyet.
Töltött káposzta
Nem múlhat el év nélküle, ezért meg sem mondom, hogy már hányszor ettem. Nekem ez az étel a családot is jelenti, az együttlét örömét.
Hozzávalók: 
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 20 db nagy káposztalevél (félbe is vágható)
  • 0,5 kg darálni való sertéscomb
  • 1 bögre rizs
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg füstölt hús (pl. tarja)
  • 1-2 szál kolbász
  • 2 szál véres hurka
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 2 evőkanál zsiradék (zsír vagy olaj)
  • őrölt bors
  • kömény
  • őrölt csombor (borsikafű)
  • babérlevél
Elkészítés ideje: 
2 óra
Elkészítés menete: 

Én meglehetősen egyszerűen és többek állítása szerint finoman készítem a töltött káposztát. A töltelékhez a húst, a szalonnát és a hagymát ledarálom, sózom, borsozom, teszek hozzá kevés köménymagot. A kapott masszát összekeverem a megtisztított, megmosott rizzsel, az áttört fokhagymával, 1 kk. pirospaprikával. A káposztalevelekre (a vastag eret persze kivágom) halmozom, alulról és egyik oldalról behajtom, nem túl szorosan feltekerem, és a nem behajtott oldalon visszatömködöm a levelet.

A fazék alját befedem egy réteg levéllel, erre teszek egy réteg vágottat, megszórom csomborral (borsikafű), teszek rá pár babérlevelet, és ezt meg is ismétlem minden rétegnél, majd következik a füstölt hús. Újabb réteg vágottat követően egy sor tölteléket helyezek el a fazékban, majd ismét vágottat és még egy sor tölteléket, ha úgy jön ki a lépés. A lényeg, hogy legfelül vágott legyen. Az utolsó, befejező réteg a kedvencem, ide kerül a véreshurka és a kolbász. Lefedve nagyon kis lángon inkább csak gyöngyöztettem 2-2,5 órát. A hurka hamarabb elkészül, az érdemes korábban kivenni, hogy ne essen teljesen szét.

A kész káposztát berántom. Ehhez kiveszem a töltelékeket. Külön lábasban olajon világosbarnára pirítom a lisztet, leveszem a tűzről, hozzákeverek kevés pirospaprikát, majd hideg vízzel felöntöm. Nekem többnyire csomós lesz, ezt bevallom, de van egy kiváló szűrőm, amin keresztül megfelelő állagban tudom a vágotthoz adagolni a rántást. Felforralom az egészet, majd néhány percig rotyogtatom, és készen is van.