Jelenlegi hely
Kürtőskalács
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor (por vagy kristály)
- 5 g élesztő
- kristálycukor
- olaj
Készíts a hozzávalókból lágy kelt tésztát! Ehhez először a száraz hozzávalókat keverd össze! A lisztbe morzsold bele a vajat, majd a liszthalom közepére fúrj egy mélyedést, és először a tejben megfuttatott (cukrozott langyos tejbe tett élesztőt néhány percre meleg helyre félreteszünk) élesztőt öntsd bele! Kés lapjával, vagy csak egyszerűen a kezeddel „omlaszd” rá a lisztet, keverd el kicsit, majd ugyanezzel a módszerrel jöjjenek a tojások, végül pedig a maradék tej! Szánj időt és energiát a dagasztásra (már amennyiben nincs dagasztógéped), mert ha már hozzákezdtél, ne végezz félmunkát! Tehát lendületes mozdulatokkal püföld, paskold, gyúrd a tésztát, míg egyenletes, ruganyos bucit nem kapsz. Konyharuhával lefedve tedd félre egy órára, hogy dolgozzon a kémia! A duplájára nőtt anyagból vegyél ki egy tekercsre valót. Innen már magadra vagy utalva, hiszen te látod, hogy mekkora a sütőfa. A lényeg: kb. 2 cm vastag csíkokat sodorj belőle, majd gyorsan mozdulatokkal tekerd fel a beolajozott fára. Ügyelj arra, hogy egyenletes legyen a réteg, és ne hagyj réseket a tekerék között! Továbbra is gyorsan kell haladnod, mert veled párhuzamosan a tészta is dolgozik, és lehet, hogy ebben a versenyben lehagy, azaz hatalmasra nő. Ha nem parázs fölött sütöd a kürtőskalácsot, két ágasfára téve a sütőfát, hanem a sütőben, akkor sütőt melegítsd elő 180 fokra, a tepsibe pedig teríts sütőpapírt, és arra tedd a kalácsokat. Hempergesd a tekercseket kristálycukorba (próbálkozhatsz más ízesítéssel is)! 10-15 perc alatt kisül a kalácsod, csak ne felejtsd el párszor megforgatni, hogy szép egyenletes legyen!