Jelenlegi hely
Magyar csokoládétorta (csokikenyér) Chiléből
3 csésze liszt
3 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
½ élesztő (kicsi)
80 g langyos, olvasztott vaj
langyos tej, a tészta állagának megfelelően adagolva (körülbelül 1- 1,5 csésze)
Csokoládékrém:
Gőz fölött pároljuk (egy edénybe vizet engedünk, majd e fölé helyezzük a főzni kívánt alapanyagot egy másik edényben).
6 evőkanál édes kakaópor (átszitálva)
4 evőkanál keserű kakaópor (átszitálva)
10 evőkanál porcukor (átszitálva)
170 gr vaj
½ csésze tej
A recept elkészítésének leírása:
Kikenjük vajjal a tortaformát (melynek lyukas a közepe) és zsemlemorzsával meghintjük (ne lisztet használjunk!)
Felfuttatjuk az élesztő fél csésze langyos tejjel és 1 evőkanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, és abba öntjük a megfuttatott élesztőt. Kicsit állni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat, a langyos, olvasztott vajat, az egy-másfél csésze langyos tejet (adhatunk hozzá többet is, ha szükségesnek érezzük) és a cukrot. Erőteljesen keverjük a masszát egészen addig, míg el nem válik a fakanáltól és légbuborékok meg nem jelennek (körülbelül 10-15 percig, a keverést végző személy erejétől függően). Mikor ezzel készen vagyunk, szórunk rá egy kis lisztet, lefedjük egy ruhával és kelni hagyjuk. A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk és a közepére öntjük az gőzön forralt csokoládészósz felét. Feltekerjük, majd tortaformába helyezzük! Lefedjük ruhával, és állni hagyjuk. Amikor a tészta már feljött a tortaforma tetejétől egy cm-re, megkenjük tojásfehérjével és 30 percre a sütőbe helyezzük. Az első tíz percben nagy lángon, ezt követően viszont alacsonyabb fokozaton.
Kivesszük a tésztát a sütőből és az egészet bevonjuk a maradék csokoládészósszal. Íme a csokikenyér!