Jelenlegi hely

Magyar csokoládétorta (csokikenyér) Chiléből

Alejandra Beck
Sajnos nem beszélek magyarul, habár magyar állampolgár vagyok. A szüleim, mindketten magyar nemzetiségűek, a második világháború idején érkeztek Chilébe, anyai nagyanyámmal egyetemben. Ő tanított meg főzni, édességeket, és tortát készíteni. 7 testvéremmel és 7 unokatestvéremmel (édesanyám testvérének a gyermekeivel) nagyon szoros kapcsolatban nőttünk fel, de egyikünknek sincsenek meg a Nagyi receptjei.
Magyar csokoládétorta (csokikenyér) Chiléből
A gyermekeimnek támadt az az ötlete, hogy készítsek egy receptkönyvet, melyben leírom a Nagymamámtól tanult ételek elkészítésének módját. Minden alkalommal, amikor főzök vagy sütök valamit, lefényképezem, így már jó néhány recept színesíti a könyv lapjait. Ezek közül az egyik legkeresettebbet az alábbi csokoládé torta. Tavaly jártam Magyarországon a Gellért Hotelben éppen az első téli sör- és gasztronómiai fesztivál idején. Megdöbbentem, mivel az ízek, melyeket ott kóstoltam, megegyeztek az otthoniakkal. Micsoda hazai ízek! És köztük volt a csokoládé tortám is... Habár jobban szeretem ahogy én készítem el.
Hozzávalók: 

3 csésze liszt
 3 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
 ½ élesztő (kicsi)
80 g langyos, olvasztott vaj
langyos tej, a tészta állagának megfelelően adagolva (körülbelül 1- 1,5 csésze)

Elkészítés ideje: 
1,5
Elkészítés menete: 

Csokoládékrém: 

Gőz fölött pároljuk (egy edénybe vizet engedünk, majd e fölé helyezzük a főzni kívánt alapanyagot egy másik edényben).

6 evőkanál édes kakaópor (átszitálva)
4 evőkanál keserű kakaópor (átszitálva)
10 evőkanál porcukor (átszitálva)
170 gr vaj
½ csésze tej

A recept elkészítésének leírása:

Kikenjük vajjal a tortaformát (melynek lyukas a közepe) és zsemlemorzsával meghintjük (ne lisztet használjunk!)
Felfuttatjuk az élesztő fél csésze langyos tejjel és 1 evőkanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, és abba öntjük a megfuttatott élesztőt. Kicsit állni hagyjuk, majd belekeverjük a tojássárgákat, a langyos, olvasztott vajat, az egy-másfél csésze langyos  tejet (adhatunk hozzá többet is, ha szükségesnek érezzük) és a cukrot. Erőteljesen keverjük a masszát egészen addig, míg el nem válik a fakanáltól és légbuborékok meg nem jelennek (körülbelül 10-15 percig, a keverést végző személy erejétől függően). Mikor ezzel készen vagyunk, szórunk rá egy kis lisztet, lefedjük egy ruhával és kelni hagyjuk. A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk és a közepére öntjük az gőzön forralt csokoládészósz felét. Feltekerjük, majd tortaformába helyezzük! Lefedjük ruhával, és állni hagyjuk. Amikor a tészta már feljött a tortaforma tetejétől egy cm-re, megkenjük tojásfehérjével és 30 percre a sütőbe helyezzük. Az első tíz percben nagy lángon, ezt követően viszont alacsonyabb fokozaton.

Kivesszük a tésztát a sütőből és az egészet bevonjuk a maradék csokoládészósszal. Íme a csokikenyér!