Jelenlegi hely

Padlizsánkrém

Suhajda Zsuzsanna
Azért írtam le édesanyám néhány receptjét, hogy kedvet csináljak másoknak ahhoz, hogy megosszák mindannyiunkkal receptjeiket és a hozzá kapcsolódó élményeiket. Családom anyai ágon erdélyi, így az ízek, amelyeket gyerekkoromban annyira szerettem, mind oda kötnek. Ezek közül mutatok be négyet.
Padlizsánkrém
Pikniket szerveztünk volt osztálytársaimmal, egyikük, akinek a családja Erdélyből költözött át Budapestre még a 70-es években, azonnal megírta, hogy ő hoz vinetát. Mi már csak padlizsánkrémnek hívtuk, és édesanyám mindig hozzátette, hogy otthon a kemencéből jobb volt. Ezt el is hittük neki, de nekünk anélkül is ízlett. A padlizsánkrém is olyasmi, amit ezerféleképpen készítenek.
Hozzávalók: 
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 guriga natur sajtkrém (cca. 7 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kevés tökmagolaj
  • bors
Elkészítés ideje: 
1 óra
Elkészítés menete: 

A padlizsánt mossuk meg, egy villával szurkáljuk körbe, és helyezzük egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre! Persze, akinek van kemencéje az tegye oda! Kb. 180 fokos sütőben süssük 50-60 percig. Miután kivettük, egy fa kés (vagy fakanál) segítségével kaparjuk ki a húsát egy üvegtálba. Adjunk hozzá egy gerezd összezúzott fokhagymát (a fokhagymarajongók tegyenek bátran többet, de én a mértékletesség híve vagyok), a sajtkrémet (ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet), sózzuk, borsozzuk. Édesanyám soha nem tett tökmagolajat a padlizsánkrémhez, én viszont szeretem, mert szép színt és kellemes füstöt ízt ad a keveréknek.