Jelenlegi hely
Császár pitán (sós kukoricalepény)
Korsó Olga
A receptet a Torontálvásárhelyen 2016. október 22-én megrendezett ,,Kukorica, a rónák gyöngye,, elnevezésű kiállításon a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Gál Veronika gyűjtötte. Adatközlő: Korsós Olga, 11 éve aktív részt vállal a székelykevei faluturizmusban.
Császár pitán (sós kukoricalepény)
Kitűnő reggelire vagy vacsorára, ízlés szerint változtathatjuk a hozzáadott zöldségeket, használhatunk húsos szalonnát is. A tetejére szórt magok is változtathatók.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1 pohár joghurt
- 1 pohár olaj
- 1 pohár búzaliszt
- 1 pohár kukoricadara
- 1 evőkanál só
- 1 sütőpor
- 20 dkg apróra vágott sonka vagy szalámi
- 10 dkg túró
- 2 darab apróra vágott piros paprika, lehet friss vagy savanyú
- 2-3 darab apróra vágott uborka, lehet friss vagy savanyú
- szezám-, tök-, lenmag ízlés szerint és oregánó a tetejére
Elkészítés ideje:
50 percElkészítés menete:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjét felverjük. A kemény habba belekeverjük a tojássárgát. A búzalisztet összekeverjük a sütőporral. Belekeverjük a sütőporos búzalisztet és a kukoricalisztet, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. Végül lassan belekeverjük az apróra vágott sonkát, túrót, paprikát és uborkát. A tetejére szórjuk a magokat, oregánót és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a pitánt. Addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).