Jelenlegi hely

Császár pitán (sós kukoricalepény)

Korsó Olga
A receptet a Torontálvásárhelyen 2016. október 22-én megrendezett ,,Kukorica, a rónák gyöngye,, elnevezésű kiállításon a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Gál Veronika gyűjtötte. Adatközlő: Korsós Olga, 11 éve aktív részt vállal a székelykevei faluturizmusban.
Császár pitán (sós kukoricalepény)
Kitűnő reggelire vagy vacsorára, ízlés szerint változtathatjuk a hozzáadott zöldségeket, használhatunk húsos szalonnát is. A tetejére szórt magok is változtathatók.
Hozzávalók: 
  • 4 tojás
  • 1 pohár joghurt
  • 1 pohár olaj
  • 1 pohár búzaliszt
  • 1 pohár kukoricadara
  • 1 evőkanál só
  • 1 sütőpor
  • 20 dkg apróra vágott sonka vagy szalámi
  • 10 dkg túró
  • 2 darab apróra vágott piros paprika, lehet friss vagy savanyú
  • 2-3 darab apróra vágott uborka, lehet friss vagy savanyú
  • szezám-, tök-, lenmag ízlés szerint és oregánó a tetejére
Elkészítés ideje: 
50 perc
Elkészítés menete: 

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjét felverjük. A kemény habba  belekeverjük a tojássárgát. A búzalisztet összekeverjük a sütőporral. Belekeverjük a sütőporos búzalisztet és a kukoricalisztet, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. Végül lassan belekeverjük az apróra vágott sonkát, túrót, paprikát és uborkát. A tetejére szórjuk a magokat, oregánót és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a pitánt. Addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).