Jelenlegi hely
Édesanyám poéka levese
50 dkg füstölt csülök (majdnem készre főzve) 3 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, 1 kis karalábé, darabka zeller, 1 közepes vöröshagyma, 2 db babérlevél, egy marék aszalt szilva, só, bors, fahéj, petrezselyem zöld, zsiradék, 1 ek. liszt, citromlé v. ecet, 1 tojásból galuska.
Kevés zsiradékon (fele olaj - fele zsír) az apróra vágott hagymát megfuttatom. Hozzáadom a kockára vágott zöldségeket, kis párolás után hozzáteszem a kockára vágott füstölt csülköt, melyet előre már szinte készre főztem. Beledobom a babérlevelet, és felöntöm a csülök levével. Sózás a létől függ. Mindent puhára főzök. Fűszerezem egy tekerésnyi fekete borssal. Mikor majdnem kész a levesem, beleszaggatok egy tojásból pici galuskákat. Míg fő a leves, egy kis lábosban megfőzöm az aszalt szilvát, de csak alig, nem kell szétfőzni, beleszórok egy kanál cukrot, és fél kk. fahéjat -afféle kompótot főzök. Ezt félreteszem. Elkészítem a kanál lisztből kis zsiradékon a világos rántást, és ezzel sűrítem picit a levesemet. Ekkor teszem hozzá a szilvát is. Egyet lobbantom, ha kell öntök hozzá kis citromlevet ill. ecetet, mert ez egy kissé savanykás leves. Megszórom petrezselyem zöldjével, és friss házi kenyér kíséretével tálalom. Nyáron Anyám nem aszalt szilvával, hanem nyers szilvával készítette. A szilvának volt annyi savanyúsága, hogy nem kellett a levest semmivel savanyítani. Íze utolérhetetlen.