Jelenlegi hely

Lecsó Chiléből

Alejandra Beck
Sajnos nem beszélek magyarul, habár magyar állampolgár vagyok. A szüleim, mindketten magyar nemzetiségűek, a második világháború idején érkeztek Chilébe, anyai nagyanyámmal egyetemben. Ő tanított meg főzni, édességeket, és tortát készíteni. 7 testvéremmel és 7 unokatestvéremmel (édesanyám testvérének a gyermekeivel) nagyon szoros kapcsolatban nőttünk fel, de egyikünknek sincsenek meg a Nagyi receptjei.
Lecsó Chiléből
A lecsónak ez a változata kifejezetten csípős, mert a családom imádja. A merkén vagy merquén (Mapuche: medkeñ) szárított, füstölt csípős paprika, pirított koriander mag és só őrlésével készül. Pikáns ételízesítő, mely a mapuche konyha hagyományos alapanyaga.
Hozzávalók: 

5-6 db érett paradicsom

12 db paraszt paprika

5 db zöld kaliforniai paprika

1 db piros kaliforniai paprika

4 főtt burgonya (külön megfőzve)

¼ kg krinolin

½ hagyma kockázva

só, bors ízlés szerint

opcionális: 1 tasak paradicsomszósz (ha a paradicsom nem elég érett)

1 kiskanál merkén (mapuche indián füstölt, őrőlt paprika)

 

Elkészítés ideje: 
40 perc
Elkészítés menete: 

Meghámozzuk és kockára vágjuk a paradicsomokat. Hosszú csíkokra szeljük a kaliforniai zöldpaprikákat. Egy nagy lábasban megpirítjuk a hagymát a füszerekkel (itt adom hozzá a merként, mivel a férjem chilei volt, és nagyon szerette), majd hozzáadjuk a paradicsomot (és a paradicsomszószt, ha szeretnénk). Addig főzzük amíg a paradicsom szét nem esik és szósz jellegűvé nem válik. Ezt követően hozzákeverjük a paraszt paprikát, és lassú tűzön főzzük körülbelül 10 percig. Utána hozzáadjuk a szószhoz a kaliforniai paprikákat és további 15 percig főzzük lassú tűzön. Hagyhatunk egy adagot lefagyasztva, melyet később, más ételekhez adva fogyaszthatunk (például: húsok, rizs stb.). Utolsó lépésként tegyük a krinolint és a főtt krumplikat is a lábasba, és még 5 percig főzzük.

Forrón tálaljuk! 

Jó étvágyat!