Jelenlegi hely

Töltött káposzta

Szép Ilonka
Szép Ilonka néni a Buenos Aires déli részén alapított Valentín Alsinai Magyar Dalkör oszlopos tagjaként és családanyaként is sok finom magyar ételt tett már az asztalra élete során, amelyekkel mindig megörvendeztette a körülette élőket. Ilonka már Argentínában született, de édesanyja kárpátaljai származású, Beregszászból vándorolt ki a huszadik század elején. - A receptet Dr. Ferenc Viktória, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa gyűjtötte.
Töltött káposzta
A receptek, amiket itt összegyűjtöttünk, egy régi kis receptes füzetből kerültek elő, amit anyai ágon örökölt meg Ilonka, s így a magyar kolóniai is.
Hozzávalók: 
  • saját készítésű savanyított káposzta (ami 7-10 nap alatt készül el, úgy, hogy egy üvegbe besózott gyalult káposztát teszünk nagyon szorosan és állni hagyjuk)
  • 5:1 arányban darált hús és rizs
  • néhány darab füstölt oldalas
  • fejes káposzta
  • vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • a rántáshoz egy kicsi liszt
  • kicsi olaj
Elkészítés ideje: 
1,5 óra
Elkészítés menete: 

A kockára vágott vöröshagymát egy kis olajon üvegesre pirítjuk, teszünk bele egy kis pirospaprikát, majd felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika oda ne égjen. Beletesszük a darált húst, egy kicsit pároljuk, majd beletesszük a rizset. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Közben a káposztafejeket a torzsájuknál kivágjuk és forró vízbe dobjuk őket, hogy a levelek szépen leváljanak a fejről. A káposztalevelekbe egyenként tölteléket teszünk és résmenetesen becsavarjuk őket.

Egy nagy fazék aljára rakunk egy réteget a savanyú káposztából, teszünk rá pár darab oldalast, majd a töltelékekből egy sort. Ezt addig folyatjuk, amíg meg nem telik a fazék. Egy kis vízzel felöntjük a fazékban lévő ételt, majd főzni kezdjük.

A végén egy kis lisztből, paprikából, sóból és borsból rántást készítünk (megpirítjuk a lisztet és felöntjük vízzel), amit a káposztára teszünk.