Jelenlegi hely
Zserbó
Szép Ilonka
Szép Ilonka néni a Buenos Aires déli részén alapított Valentín Alsinai Magyar Dalkör oszlopos tagjaként és családanyaként is sok finom magyar ételt tett már az asztalra élete során, amelyekkel mindig megörvendeztette a körülette élőket. Ilonka már Argentínában született, de édesanyja kárpátaljai származású, Beregszászból vándorolt ki a huszadik század elején. - A receptet Dr. Ferenc Viktória, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa gyűjtötte.
Zserbó
A receptek, amiket itt összegyűjtöttünk, egy régi kis receptes füzetből kerültek elő, amit anyai ágon örökölt meg Ilonka, s így a magyar kolóniai is.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- 1 diónyi élesztő
- 4-5 kanál cukor
- pici só
a töltelékhez:
- 50 dkg darált dió
- 4 tojás fehérje
- 40 dkg cukor
Elkészítés ideje:
1 óraElkészítés menete:
A lisztet és a vajat összemorzsoljuk. Beletesszük a pici sót, a tojás sárgákat, a cukrot. Az élesztőt egy kis cukros tejen felfuttatjuk. Az egész tésztát jól összedolgozzuk, és 3 lapot nyújtunk belőle.
A töltelékhez a 4 tojás fehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. A darált dióba teszünk belőle egy keveset. A többit félre tesszük, és csak a legutolsó réteg fölé kenjük fel vastagon.
Amikor megsült, a tetejére csokimázat teszünk.