Jelenlegi hely

Zserbó

Szép Ilonka
Szép Ilonka néni a Buenos Aires déli részén alapított Valentín Alsinai Magyar Dalkör oszlopos tagjaként és családanyaként is sok finom magyar ételt tett már az asztalra élete során, amelyekkel mindig megörvendeztette a körülette élőket. Ilonka már Argentínában született, de édesanyja kárpátaljai származású, Beregszászból vándorolt ki a huszadik század elején. - A receptet Dr. Ferenc Viktória, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa gyűjtötte.
Zserbó
A receptek, amiket itt összegyűjtöttünk, egy régi kis receptes füzetből kerültek elő, amit anyai ágon örökölt meg Ilonka, s így a magyar kolóniai is.
Hozzávalók: 

a tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 1 diónyi élesztő
  • 4-5 kanál cukor
  • pici só

 

a töltelékhez:

  • 50 dkg darált dió
  • 4 tojás fehérje
  • 40 dkg cukor
Elkészítés ideje: 
1 óra
Elkészítés menete: 

A lisztet és a vajat összemorzsoljuk. Beletesszük a pici sót, a tojás sárgákat, a cukrot. Az élesztőt egy kis cukros tejen felfuttatjuk. Az egész tésztát jól összedolgozzuk, és 3 lapot nyújtunk belőle.

A töltelékhez a 4 tojás fehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. A darált dióba teszünk belőle egy keveset. A többit félre tesszük, és csak a legutolsó réteg fölé kenjük fel vastagon.

Amikor megsült, a tetejére csokimázat teszünk.